24 apr 2025

Op Wereldproefdierendag - 24 april 2025 - spreken we met Mathijs van Eck, manager van het Animal Research Center (ARC) bij PSP. In een tijd waarin het gebruik van proefdieren vaak ter discussie staat, vertelt hij openhartig over zijn werk en het belang ervan voor de maatschappij.

Mathijs, bij het ARC werken jullie dagelijks met proefdieren. Hoe is dat voor jou, in een tijd waarin daar veel discussie over is?

“Ik begrijp heel goed dat mensen kritisch zijn. Proefdiergebruik roept emoties op, en terecht. Dieren kunnen zich niet uitspreken, dus moeten wij dat doen door er uiterst zorgvuldig mee om te gaan. Voor mij is het juist een reden om transparant te zijn over wat we doen en waarom.”

Wat maakt het werk bij het Animal Research Center van PSP zo belangrijk?

“Wij doen onderzoek dat bijdraagt aan de volksgezondheid. Denk aan het ontwikkelen en testen van vaccins, het begrijpen van infectieziekten of het testen van nieuwe therapieën. Soms kan dat simpelweg nog niet zonder dieren, vooral als we kijken naar hoe het immuunsysteem reageert of hoe een ziekte zich in een lichaam ontwikkelt.”

Hoe zorg je ervoor dat dit op een verantwoorde manier gebeurt?

“Dat zit in alles wat we doen. Van huisvesting tot voeding, van de manier waarop we dieren benaderen tot hoe we onderzoeken ontwerpen. Elk onderzoek moet aantonen dat het echt niet anders kan en dat het wetenschappelijk en ethisch verantwoord is. Onze medewerkers zijn goed opgeleid en werken met toewijding. Je kunt pas goed onderzoek doen als je dieren goed behandelt, daar zijn we ons iedere dag van bewust.”

Wat doet dit werk met jou persoonlijk?

“Het is een vak waarin je zowel wetenschappelijk als menselijk moet zijn. Ik ben trots op wat we hier doen, omdat ik zie wat het oplevert. Of het nu gaat om een nieuwe behandeling of een beter inzicht in een ziekte, uiteindelijk gaat het om mensen die geholpen worden. En dat is niet abstract, dat zijn jouw buren, je ouders, je kinderen. Tegelijkertijd heb ik veel respect voor de dieren die daaraan bijdragen. Hun bijdrage is stil, maar enorm.”

Wat zou je willen dat mensen weten, juist op Wereldproefdierendag?

“Dat wij net zo begaan zijn met dieren als de mensen die zich zorgen maken. We delen dezelfde wens: zo min mogelijk dieren gebruiken, en als het moet, dan met de grootste zorg. Ik hoop dat mensen niet alleen naar het beeld kijken, maar ook luisteren naar het verhaal erachter. Want dit werk gebeurt met kennis, met geweten en met het doel om de wereld een stukje gezonder te maken.”